Kan digitaliseringen rädda klimatet?

Kan digitaliseringen rädda klimatet?

I tider då rapporter om klimatkrisen duggar tätt är vi många som går och funderar över vad vi kan göra. Själv tycker jag att Naturskyddsföreningens lista över vad man själv kan göra är bra. Men utöver det, vilka insatser kan rädda klimatet?

Enligt klimatgurun Johan Rockström kan världen halvera utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser före 2030 med befintliga lösningar och teknik. Enligt rapporten Exponential Climate Action Roadmap som har tagits fram i ett samarbete mellan experter och företag spelar digitaliseringen en stor roll. Veckans Affärer uttryckte det så här:

“Digital teknik har direkt påverkan på 30 procent av de utsläppsminskningar som behövs till 2030, och kan påverka resten indirekt genom att styra konsumtionsvanor, öka delningsekonomin och stödja omställningen till en mer cirkulär ekonomi. Digitaliseringen innefattar många av de ‘exponentiella teknologier’ som rapporten handlar om, sådana som kan växa väldigt fort och plötsligt slå ut etablerade teknologier och marknadsaktörer.”

De flest har nog förstått att marknaden inte kommer att rädda klimatet. Vi kan inte konsumera oss ur klimatkrisen. Kan vi digitalisera oss ur den? Knappast, det kommer att krävas mycket mer än så. Men om vi som arbetar med digitalisering har klimatproblemen i bakhuvudet, eller ännu hellre, som ett ständigt närvarande mål när vi väljer vilka strategier som ska användas, då kanske vi kan dra ett strå till den enorma stack av klimaträddande åtgärder som behövs.

Med hjälp av digitaliseringen kan vi minska behovet av resor och prylar (fast vad hände egentligen med det papperslösa kontoret?) och vi kan effektivisera energianvändningen genom smarta lösningar för logistik, trafik, uppvärmning och delningsekonomi.

Skeptikern kanske frågar sig om det här bara är en praktisk hittepålösning från intressenter som vill kapitalisera på klimatkrisen. Men nej, inte enbart. Digitala lösningar har en enorm potential. Men det behövs ett större commitment. Eller som rapportförfattarna konstaterar:

“… while the digital revolution has created the modern world, it has yet to deliver on its potential to dent overall emissions. The climate commitments made by a vast majority of companies, cities and nations remain too weak, and the pace of change is too slow to meet the Paris agreement.”

Kan det bli tvärtom? Kan digitaliseringen få negativa effekter för klimatet? Förmodligen. Sanningen är väl att den digitala revolutionen bara har börjat. Det enda vi kan säga med viss säkerhet är att den som hävdar att hen vet exakt hur den kommer att påverka samhället, hen har förmodligen fel.

Men någonstans spelar det roll vad vi gör av den.

Leave a Reply